Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Οι θέσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας για το προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις

Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας

Θέσεις της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας για το προσχέδιο νόμου για τις μεταμοσχεύσεις


Το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας (Ε.Ε.Ε.Θ.), στη Συνεδρίαση του στις 2 Μαΐου 2011 συζήτησε το προσχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υγείας και κατέληξε ομόφωνα στα εξής:

Συμμερίζεται την αγωνία του Υπουργείου Υγείας για την ανάγκη της αύξησης της δωρεάς οργάνων στην Ελλάδα, που υπολείπεται σημαντικά σε σχέση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ζώντας όμως, ως γιατροί από κοντά, τις δραματικές στιγμές που ακολουθούν την διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου και γνωρίζοντας τον τρόπο αντίδρασης και τον έντονο προβληματισμό των συγγενών του δυνητικού δότη και της κοινωνίας μας στο θέμα των μεταμοσχεύσεων, πιστεύουμε ότι ορισμένα στοιχεία του νομοσχεδίου θα έχουν δυστυχώς το αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.



Πιο συγκεκριμένα: 1. Η διεύρυνση του κύκλου των δοτών προκειμένου για ζώσες μεταμοσχεύσεις, που προβλέπεται στο άρθρο 8, ενέχει τον ορατό κίνδυνο της εμπορευματοποίησης των μεταμοσχεύσεων. 
Είμαστε αντίθετοι με την επέκταση της δωρεάς σε άτομα με συναισθηματικό δεσμό διότι θεωρούμε ότι είναι αδύνατον οποιοδήποτε δικαστήριο να πιστοποιήσει την ύπαρξη συναισθηματικού δεσμού πέρα από κάθε αμφιβολία και σε κάθε περίπτωση.
Όσον αφορά την επέκταση της δωρεάς σε συζύγους και σε άτομα που συζούν με το σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης, ο νομοθέτης θα πρέπει να περιλάβει όρους μακροχρόνιας συμβίωσης και γάμου όπως εξ΄ άλλου προβλέπεται και για άλλες καταστάσεις, όπως η λήψη της σύνταξης.

2. Η εικαζόμενη συναίνεση, που προβλέπει το άρθρο 9, μας βρίσκει τελείως αντίθετους. Ακόμα και σε χώρες όπου αυτή είναι νομοθετημένη, όπως στην Ισπανία, στην πράξη δεν χρησιμοποιείται και δεν αφαιρούνται ποτέ όργανα χωρίς την σύμφωνη γνώμη των συγγενών.

Είναι αδιανόητο για μας που ζούμε την πραγματικότητα μέσα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να φανταστούμε ότι μπορεί να αφαιρεθούν όργανα με την εκπεφρασμένη αντίθετη γνώμη των συγγενών.
Ο νόμος αν ψηφιστεί, ως προς την εικαζόμενη συναίνεση θα παραμείνει ένας ακόμα ανεφάρμοστος νόμος που θα έχει αυξήσει την καχυποψία και την αρνητική στάση της κοινωνίας απέναντι στις μεταμοσχεύσεις.

3. Η δημιουργία Οργανισμών Αφαίρεσης Οργάνων θεωρούμε ότι στην Ελληνική πραγματικότητα δεν έχει καμία θέση.
Η αφαίρεση οργάνων πρέπει γίνεται από τις ομάδες των Μεταμοσχευτικών Κέντρων και σε καμία περίπτωση από τρίτους. Θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι αντί της θέσπισης μέτρων όπως τα αμφισβητούμενης αποτελεσματικότητας επίμαχα άρθρα του προσχεδίου νόμου, το πρόβλημα των αριθμητικά περιορισμένων μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας μπορεί να αντιμετωπιστεί με την επί της ουσίας έμπρακτη ενδυνάμωση του ρόλου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, που μαζί με την πολιτεία, θα πρέπει να φροντίσει την ευρεία ευαισθητοποίηση του πληθυσμού και την εξασφάλιση της διαφάνειας σε όλες τις διαδικασίες μεταμόσχευσης.
Η ουσιαστική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στη συζήτηση είναι απαραίτητη για την αποδοχή και θωράκιση των αποφάσεων και την επίτευξη του κοινού στόχου των αυξημένων μεταμοσχεύσεων.

Τέλος η Ε.Ε.Ε.Θ. θεωρεί αυτονόητο ότι για την αξιοποίηση της δωρεάς οργάνων όλων των δυνητικών δοτών είναι ανάγκη να υποστηριχτούν, στο πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, όλες οι δομές και τα τμήματα που στηρίζουν την μεταμόσχευση.

Ταχυδρομική Διεύθυνση
Ελληνική Εταιρεία
Εντατικής Θεραπείας
Μιχαλακοπούλου 64
115 28 Αθήνα
Γραμματεία
Αιμιλία Μακρυαλέα
Αικατερίνη Μπότση
Τηλ.-fax: 210-7754400
Τηλ. 6932-300428
e-mail: hsicm@otenet.gr
e-mail: emakr@otenet.gr
e-mail: ketibots@otenet.gr
Πρόεδρος
Aπόστολος Αρμαγανίδης
Τηλ. 210-5832184
Κιν. 6945468736
Αντιπρόεδρος
Αντώνης Μαυρομμάτης
Γεν. Γραμματέας
Αναστασία Κοτανίδου
Ταμίας
Ηρακλής Τσαγκάρης
Μέλη
Βερνίκος Π.
Θεοδωρακοπούλου Μ.
Κλούβα – Μολυβδά Φ.
Μαγκίνα Α.
Ματάμης Δ.
Μπέκος Β.
Παπαδομιχελάκης Β.
Πρεκατές Α.
Ρίζος Μ.
 __________________

Το έγγραφο σε  pdf  ΕΔΩ

Διαβάστε περισσότερα σχετικά θέματα πατώντας   Μεταμοσχεύσεις 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου