Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

Μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Λεοντίου (18 Ιουνίου)

 Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη του αγίου Λεοντίου επισκόπου Νεαπόλεως της Κύπρου, του συνώνυμού του αγίου Λεοντίου, που μαρτύρησε μαζί με τους ΄Υπατο και Θεόδουλο, και του αγίου μάρτυρα Αιθερίου, που μαρτύρησε γύρω στο 300, επί αυτοκράτορα Διοκλητιανού.

Ο άγιος μάρτυρας Λεόντιος καταγόταν από την Ελλάδα και έζησε κατά τον πρώτο αιώνα, επί βασιλείας του Βεσπασιανού. Ακολούθησε το επάγγελμα του στρατιωτικού και χάρη στη γενναιότητα, το ωραίο παράστημα και τις διοικητικές αρετές του, είχε λαμπρή στρατιωτική σταδιοδρομία, φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του αρχιστράτηγου.

Ποτέ δεν απέκρυψε ο Λεόντιος τη χριστιανική του ιδιότητα και δεν έπαυσε να συμπαραστέκεται σε όσους συνανθρώπους του είχαν ανάγκη τη στήριξή του.

Ευρισκόμενος σε αποστολή στην Αφρική, με αυτοκρατορική εντολή, εστάλη για να τον συλλάβει ο ηγεμόνας Ύπατος, με συνοδεία στρατιωτών. Χάρη σε θαυματουργική ενέργεια του Αγίου Πνεύματος, ο Λεόντιος απάλλαξε από φοβερό πυρετό τον Ύπατο. Τότε, αυτός και ο στρατιώτης Θεόδουλος πίστεψαν στον Ιησού Χριστό και αφού υπέμειναν φρικτά βασανιστήρια αποκεφαλίστηκαν.

Ο Λεόντιος, ομολογώντας μέχρι τέλους τη χριστιανική πίστη του, ξυλοκοπήθηκε άγρια και παρέδωσε το πνεύμα στον Κύριο της ζωής και του θανάτου.

Σήμερα πανηγυρίζει η Εκκλησία του Αγίου μάρτυρος Λεοντίου, στο Μετόχι της Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου του εγκλείστου στο Ανατολικό, στην επαρχία της Πάφου.


Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου


churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου