Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2015

Μνήμη του Αγίου Μελετίου Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας. (12 Φεβρουαρίου)

O Άγιος Μελέτιος γεννήθηκε το 310 μ.Χ. στη Μελιτινή της Μικρής Αρμενίας. Έκανε λαμπρές σπουδές και εθεωρείτο πολύ μορφωμένος, ευσεβής και ενάρετος χριστιανός. Το 357 χειροτονήθηκε επίσκοπος Σεβαστείας και τρία χρόνια αργότερα αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας.
Η θεοσέβειά του, το ήθος και οι πλούσιες πνευματικές του αρετές, τον έκαναν γρήγορα ιδιαίτερα αγαπητό στην εκκλησιαστική κοινότητα.
Για το λόγο αυτό, όταν έφθασε στη Αντιόχεια, όλοι οι πιστοί, βγήκαν στους δρόμους να τον υποδεχθούν και να λάβουν την ευλογία του.
Στη νέα του όμως έδρα ο Μελέτιος παρέμεινε μόνον τριάντα μέρες, διότι οι ραδιουργίες των κακοδόξων αρειανών, έπεισαν τον αυτοκράτορα Κωνστάντιο να τον εξορίσει στην Αρμενία. Τελικά όμως θριάμβευσε η δικαιοσύνη του Θεού.Όταν ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος ο Μέγας, συνεκάλεσε την Β΄ Οικουμενική Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη το 381, ο Μελέτιος εκλήθη να λάβει μέρος σ’ αυτήν και μάλιστα ως πρόεδρός της.
Δυστυχώς κοιμήθηκε πριν ολοκληρωθούν οι εργασίες της Συνόδου, και η κηδεία του έγινε με την συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων πατέρων,  καθώς και πολλών πιστών, ως ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στο πρόσωπο του Αγίου Μελετίου.
Με εγκωμιαστικούς επίσης λόγους τον τίμησαν ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και ο άγιος Γρηγόριος Επίσκοπος Νύσσης.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου