Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Μνήμη του Αγίου Αποστόλου Τιμοθέου (22 Ιανουαρίου)

Στις 22 Ιανουαρίου τιμάται από την Εκκλησία η μνήμη του αγίου αποστόλου Τιμοθέου και του οσιομάρτυρα Αναστασίου του Πέρσου.

Ο Τιμόθεος υπήρξε πιστός μαθητής του αποστόλου των εθνών Παύλου και παραλήπτης των δύο Επιστολών του, Προς Τιμόθεον Α΄ και Β΄. Τα κείμενα αυτά της Καινής Διαθήκης συγκαταλέγονται ανάμεσα στις λεγόμενες «Ποιμαντικές Επιστολές», αυτές που απευθύνθηκαν όχι σε κοινότητες αλλά σε ποιμένες-επισκόπους δηλαδή τοπικών εκκλησιών, όπως ο Τιμόθεος, που ποίμανε με ζήλο και αυταπάρνηση την Εκκλησία της Εφέσου, στη Μ. Ασία.

Η πρώτη συνάντηση του Τιμόθεου με το διδάσκαλό του έγινε στην πατρίδα του Λύστρα, όταν είχε επισκεφθεί την πόλη ο Παύλος.
Τα πνευματικά χαρίσματα και η ελληνομάθεια του εκτιμήθηκαν ιδιαίτερα και από τη στιγμή εκείνη έγινε ακόλουθος του Αποστόλου στη δεύτερη περιοδεία του, κατά την οποία διαδόθηκε ο Χριστιανισμός στην Ελλάδα.

Συνεργάστηκε, επίσης, με τον ευαγγελιστή Ιωάννη, πριν από την εξορία του στην Πάτμο.

Ο Τιμόθεος μαρτύρησε και ετάφη στην ΄Εφεσο, ενώ, αργότερα, το ιερό του λείψανο μετακομίστηκε στην Κωνσταντινούπολη και εναποτέθηκε στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου