Πέμπτη, 24 Ιουλίου 2014

Μνήμη της Αγίας Χριστίνης (24 Ιουλίου)

Η αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της αγίας μεγαλομάρτυρος Χριστίνας.

Η αγία Χριστίνα γεννήθηκε στην Τύρο στα χρόνια του βασιλιά Σεβήρου, γύρω στο 200 μ. Χ. και ήταν κόρη του ρωμαίου στρατηγού Ουρβανού. Και οι δύο γονείς της ήσαν ειδωλολάτρες, η ίδια όμως γνώρισε τη χριστιανική πίστη από μια γυναίκα και έλαβε την απόφαση να αφιερωθεί στο Χριστό.

Όταν ο πατέρας της πληροφορήθηκε το γεγονός, προσπάθησε με λόγια και απειλές να την μεταπείσει και αφού δεν το κατόρθωσε, τη φυλάκισε σε έναν πύργο.
Το ίδιο βράδυ, ωστόσο, τον Ουρβανό τον βρήκε ο θάνατος, κάτι που προκάλεσε εντύπωση σε πολλούς ειδωλολάτρες και εξαγρίωσε τον έπαρχο Δίωνα, που υπέβαλε τη χριστιανή κόρη σε φοβερά βασανιστήρια για να την απογοητεύσει και να εγκαταλείψει την αφοσίωσή της στο Σωτήρα Χριστό.

Τα ίδια και χειρότερα έπραξε και ο διάδοχος του Δίωνα, ο Ιουλιανός, χωρίς αποτέλεσμα, αφού ο Θεός προστάτευε την αγία Χριστίνα και θεράπευε τις πληγές, που της προκαλούσαν τα σιδερένια νύχια, ο τροχός και η φωτιά.

Τα αλλεπάλληλα θαύματα, μάλιστα, που επιτέλεσε ο Θεός κατά τη διάρκεια του μαρτυρίου της, έκαναν πολλούς ειδωλολάτρες, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, να ομολογήσουν πίστη στον αληθινό Θεό, και στον Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Τελικά η Μεγαλομάρτυρας Χριστίνα, παρέδωσε το πνεύμα της με λογχισμό, λαμβάνοντας επάξια το στεφάνι του μαρτυρίου, αφού δέχθηκε το φρικτό μαρτύριο παραμένοντας αταλάντευτη στην πίστη της στον Χριστό.

Επιμέλεια: Ε.Μ.Γρ.

www.churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου