Πέμπτη, 20 Μαρτίου 2014

Μνήμη των αναιρεθέντων Οσίων Αββάδων της μονής του Αγίου Σάββα (20 Μαρτίου)

Η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη των αναιρεθέντων οσίων αββάδων της μονής του Αγίου Σάββα και των επτά αγίων γυναικών Κλαυδίας, Αλεξανδρίας, Ευφρασίας, Ματρώνας, Ιουλιανής, Ευφημίας και Θεοδώρας, που μαρτύρησαν στην Αμινσό της Καππαδοκίας, κατά το διωγμό του αυτοκράτορα Μαξιμιανού.

Οι όσιοι πατέρες της μονής του Αγίου Σάββα, η οποία βρίσκεται σε ερημική τοποθεσία κοντά στα Ιεροσόλυμα, ασκούνταν στην αρετή σύμφωνα με τις υποθήκες και το τυπικό της ονομαστής Λαύρας, που είχε ιδρύσει ο όσιος Σάββας ο Ηγιασμένος. Ως επίγειοι άγγελοι, σύμφωνα με τον μοναχό Αντίοχο τον Παλαιστινό, δεν απομακρύνθηκαν ποτέ από τον τόπο της άσκησής τους, στον οποίο προσήλθαν από τη νεανική τους ηλικία και ήδη οι περισσότεροι ήσαν υπερήλικες.

Οι περίπου 40 αββάδες (δηλ. πατέρες), παρέμειναν στη μονή ακόμη και όταν, κατά το έτος 610 μ. Χ., την κατέλαβαν Άραβες ληστές, οι οποίοι πίστευαν πως υπήρχαν σ’ αυτήν αναρίθμητοι θησαυροί. Προσευχόμενοι και ευχαριστώντας το Θεό μέχρι την τελευταία στιγμή, οι όσιοι πατέρες βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τα ξίφη των εισβολέων και αξιώθηκαν, εκτός από το στεφάνι της άσκησης και αυτό του μαρτυρίου, αφού έμειναν πιστοί μέχρι τέλους.

Επιμέλεια: Ε. Μ. Γρ.

churchofcyprus.org.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου